Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2024

Üniversitemizde “Mikroservisler ve Event-Driven Architecture” Konulu Konferans Düzenlendi

"Türkiye Yüzyılının Başında" seminer serimiz kapsamında, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz koordinesinde, Yazılım Mühendisliği Topluluğumuz tarafından, Hepsiburada Yazılım Mühendisliği Müdürü Batuhan Güngör'ün davetli konuşmacı olduğu “Mikroservisler ve Event-Driven Architecture” adlı konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Rektör Yardımcımız ve aynı zamanda Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, Fakültemiz Dekan Yardımcıları ve Bölüm Başkanları, akademik personelimiz ve öğrencilerimiz katılım gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programın açılış ve selamlama konuşmalarını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş gerçekleştirdi. Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş konuşmasında, programlama ve karmaşık yazılım sistemlerinden kısaca bahsederek başta davetli konuşmacımız Hepsiburada Yazılım Mühendisliği Müdürü Batuhan Güngör’e ve bu programda emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Konferansın davetli konuşmacısı Batuhan Güngör, gerçekleştirdiği sunum ile önce kendi kariyer geçmişini konuşmacılarla paylaştı. Konuşmasına yeni mezun mühendislere iş bulma süreçlerinde yardımcı olabilecek bilgiler vererek devam eden davetli konuşmacımız “mikroservis” kavramının ne olduğu ve nasıl çalıştığı detaylı bir şekilde anlattı. Mikroservislerin ne zaman ve hangi durumlarda gereksinim duyulduğu üzerinde durulan ve bu yapıların avantajları ile dezavantajlarının tartışıldığı konuşmada Event-Driven Architecture (Olay Odaklı Mimari) kavramı ele alındı. Güngör, iki farklı analoji üzerinden, önceden tanımlı ve anonim senaryolar üzerinden Event-Driven Architecture hakkında bilgi verdi. Katılımcılara, bu mimarinin nasıl çalıştığı ve hangi durumlarda tercih edildiği konusunda deneyimlerini aktardı. Event Bus Sistemleri ve bu sistemlerin nasıl uygulandığına dair örnekler verildi. Sektörde, Event Bus Sistemlerinin nasıl kullanıldığı detaylı bir şekilde anlatıldı.

"Türkiye Yüzyılının Başında” seminer serimiz kapsamında, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz tarafından düzenlenen “Mikroservisler ve Event-Driven Architecture” konulu konferans, Batuhan Güngör’ün konuklardan gelen soruları yanıtlamasıyla sona erdi. Program sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş ve Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. İbrahim Arpacı tarafından davetli konuşmacımız Hepsiburada Yazılım Mühendisliği Müdürü Batuhan Güngör’e kitap ve teşekkür belgesi takdim edildi.