Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2021

Gösterim: 2670

Üniversitemizin 2015-2020 Dönemi Tanıtım ve Değerlendirme Toplantısı Gerçekleşti

Üniversitemizin 2015-2020 Dönemi Tanıtım ve Değerlendirme Toplantısı, il ve ilçe protokolünün katılımlarıyla Üniversitemiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in Üniversitemizin kuruluşundan bu yana 5 yıllık gelişim sürecini anlattığı program, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Milletvekilleri Adil Çelik, Belgin Uygur, Yavuz Subaşı ve Fikret Şahin, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Balıkesir İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Tarık Hekimoğlu, Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Bandırma Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Demirdaş, AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran, Balıkesir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Soner Duran, İlçe Jandarma Komutanı Mahir Mavi, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Doğan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, Prof. Dr. Celalettin Yanık ve Genel Sekreterimiz Cihangir Boz’un katılımıyla gerçekleşti.

İstiklal Marşımızın okunması ve ardından yapılan Saygı Duruşu ile başlayan programda sunumlarını gerçekleştirmek üzere kürsüye çıkan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “Üniversitemiz 23 Nisan 2015 tarihinde, güzel bir günde kurulmuştu. Bu yıl itibariyle 6 yaşına girdi. Bu süreçte, siz kıymetli büyüklerimizin de desteğiyle görevimizi en iyi şekilde yerine getirmek için uğraştık ve o günden bugüne belli bir noktaya geldik. Daha da çalışıyoruz. Yapımı devam eden fiziksel bazı eksikliklerimiz dışında, öğrencimizi, hocalarımızı ve çalışanlarımızı memnun edecek bir noktaya geldik. Bu toplantımızın amacı, yıllar itibariyle gelişimimizi sizlerle paylaşmak.” diyerek sözlerine başladı.

Ardından grafik ve fotoğraflarla Üniversitemizin tanıtımına devam ederek, “Üniversitemizin kuruluşu eskiye dayanıyor. 1992 yılında kurulan Balıkesir Üniversite’sinin ardından 1993 yılında Bandırma’da da eğitim-öğretim başlamıştı. 27 yıllık köklü bir yükseköğretim geçmişimiz var. Bu yüzden kendimizi şanslı addediyoruz. Bandırma deyince aslında bir şehri değil, bir bölgeyi kastetmiş oluyoruz. Bu bölgede Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas, Susurluk ve Marmara Adası var. Burası çok güzel bir bölge. Öğrenciler ve Üniversitemizde çalışmak isteyenler için de çok cazip bir bölge. Ayrıca yabancı öğrenciler de bizi keşfetti, oldukça yoğun ilgi gösteriyorlar.

Üniversitemiz bünyesinde hâlihazırda 9 fakültemiz var. İlerleyen süreçte, gelmek istediğimiz noktada 11-12 fakülteli bir üniversite olacağız ki bu Türkiye ortalamasına göre çok iyi bir sayı. 5 yıllık süreçte var olan fakültelerimize yenilerini ekledik. En son Tıp Fakültemiz kuruldu ve ilk öğrencilerimizi aldık. Tıp Fakültesi’ne aldığımız hocalarımızın işlemleri devam ediyor. Yakın zamanda hocalarımızla beraber hastanemizde hizmet vermeye başlıyoruz. Bu hafta Sağlık Bakanlığı ile afiliasyon protokolümüzü de imzaladık ve Bakanlık’tan bugün gelen bir yazı ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanemiz de uygulamaya girmiş oldu.

Meslek yüksekokulları konusunda da oldukça iyi durumdayız, 5 ilçede 9 meslek yüksekokulumuz mevcut. Yine 3 enstitü bünyesindeki lisansüstü öğrenci sayımız da 1.300’lere ulaştı. Hedefimiz, özellikle lisansüstü öğrencilerimizin sayısını biraz daha artırmak. Bu konuda çalışmaya devam ediyor, lisansüstü düzeyde yeni programlar açıyoruz. Programlarımızın doluluk oranları bakımından da oldukça iyi durumdayız, çünkü % 100’e yakın bir doluluk oranına sahibiz. Öğrenci sayısı, akademisyen sayısı, bölüm sayısı gibi pek çok kriter bakımından istediğimiz noktaya geldik. Bu noktada kalsak bile yeterli belki, ama ülkemizin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yeni birimlerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bu yıl itibariyle 145 programa sahip olacağız. Akademisyenlerimizin sayısı da yıldan yıla artıyor. 118’den 506’ya çıktı. İdari personel sayısı da arttı bu süreçte, 266 oldu. Böylece toplam personel sayımız 772’ye yükselmiş oldu. 2021 yılında yeni alacağımız akademik ve idari personelle birlikte bu sayı 900’e kadar yükselecek.

Öğrenci sayımız halihazırda 16.000 civarında, ancak 17 Eylül 2021 yılı itibariyle 19.000’e ulaşacak. Öğrenci sayımızın artmasıyla barınma ihtiyacı da artıyor. Acilen öğrencilerimiz için Bandırma’ya yeni yurtlar ve konutlar yapılması gerekiyor. Valimizden, milletvekillerimizden, başkanlarımızdan, ilgili kamu kurumu yöneticilerimizden ve Bandırmalı hemşehrilerimizden bu konuda destek bekliyoruz. Öğrenci sayımızın dağılımına bakılırsa en çok Marmara ve Ege Bölgesi’nden olsa da, bütün bölgelerden öğrencilerimiz mevcut.

Diğer taraftan yeni bir Üniversite olmamıza rağmen yayın sayımız da oldukça güzel bir seviyede. Her düzeydeki hocalarımız yayın yapıyor. Ancak nitelikli dergilerde yayın yapılması konusunda hedeflerimiz ve çalışmalarımız var. Akademik performans ve yayınlarla ilgili olarak belirli aralıklarla açıklanan bir rapor var, yenisi yakında yayınlanacak. Akademik performans konusunda bugüne kadar oldukça iyi durumdaydık. Türkiye genelinde genelde 20’li sıralardayız. Son raporda da benzer bir başarı elde etmeyi umuyoruz. Üniversitemiz bünyesinde akademik yayın yapan 8 dergimiz var. Bu dergiler pek çok farklı alanda yayın yapıyor ve Üniversitemizin itibarını geliştirme ve bilgiyi paylaşma konusunda çok faydalı.

Eğitim-öğretim birimlerimizin yanı sıra Uygulama ve Araştırma Merkezlerimiz de yoğun ve verimli bir şekilde çalışmaya başladılar. 19 farklı uygulama ve araştırma merkezlerinden bazıları, örneğin Akıllı Ulaşım Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi sadece bizde var, bugüne kadar pek çok proje yaptılar ve oldukça faal olarak çalışıyorlar. E-Spor Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, gençlerin gözde aktivitelerinden bir tanesi olan e-spor alanında faaliyet gösteriyor ve sadece bizim Üniversitemizde var. Akdeniz Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi de bu aralar popüler oldu. Ekranlarda kendimizi göstermeye başladık. Bor Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Bölgemizde bor madeni çıktığı için kurduk, bu alanda kendimizi daha da geliştireceğiz. Yine sosyal sorumluluk kapsamında çok faydalı bir uygulama ve araştırma merkezimiz olan Çocuk Üniversitemiz var. Diğer taraftan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Gönen’de bir termal sağlık merkezi kurmak için çalışıyor, yakın bir zamanda Valimiz ve siz kıymetli büyüklerimizin desteğiyle hayata geçirebiliriz diye umuyorum. Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, yabancı öğrencilerimize Türkçe eğitimi verdiğimiz TÖMER gibi pek çok uygulama ve araştırma merkezimiz var.

Üniversitemizi geliştirmek, daha iyi bir noktaya taşımak için ulusal ve uluslararası bazı üniversite birliklerine üyeyiz. En önemsediklerimizin bir tanesi TÜB (Trakya Üniversiteler Birliği), bir diğeri Balkan Üniversiteleri Birliği. Daha başka kıymetli birliklerin de üyesiyiz. Uluslararası işbirliklerimiz var, bu kapsamda 100’ün üzerinde anlaşmamız var. Yaptığımız tanıtım çalışmalarıyla yabancı öğrencilerin de dikkatini çektik ve uluslararası öğrenciler açısından talep edilir bir Üniversite haline geldik. 63 ülkeden 1.750 civarında yabancı öğrencimiz var.

Üniversitemiz adına güzel bir gelişme ise teknoparkımızın kuruluyor olması. Üniversite-kamu-sanayi işbirliğine önem veriyoruz. Kütüphane kaynaklarımız memnuniyet verici. Bu konuda Türkiye’de iyi bir konumdayız. Kurulduğumuzdan beri çok sayıda uluslararası bilimsel etkinlikler yapan bir üniversiteyiz, bu konuda takdir topluyoruz. Pandemi dolayısıyla etkinlik sayımız epey azaldı, ama buna rağmen halen güzel etkinlikler yapmaya devam ediyoruz. Mesela, en son olarak aramıza yeni katılan 2 hocamızın öncülüğünde Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde uluslararası bir bienal gerçekleştiriyoruz. Bienalin duyurusunu yaptık ve çok ilgi gördü, yurtiçinden ve yurtdışından eser gönderen çok sayıda sanatçı var. Nisan ayında bu kıymetli eserleri online olarak bienalimizde sergileyeceğiz.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, konuşmasının son kısmında Üniversitemiz yerleşkelerinin farklı açılardan çekilmiş fotoğrafları üzerinden mevcut ve inşaatı devam eden binalarımız hakkında detaylı bilgiler paylaşarak sunumunu tamamladı.

Protokol üyelerinin değerlendirmelerde bulunduğu programın ikinci kısmında, mikrofonu ilk olarak Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz alarak,  “Çok güzel bir sunum oldu, 5-6 yılda üniversiteyi çok güzel yerlere getirmişsiniz. Şehrimize çok değer katacağınıza inanıyoruz. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin akademik başarılarını duyuyoruz. Biz de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bu şehre gelen kaynaklar hepimizin ortak kaynakları. Valimizle beraber önceliklere göre karar vererek dağıtmaya, şehrimize yararlı bir şekilde kullanılması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Enerjinizi, çalışmalarınızı takdir ediyoruz. Her zaman yanındayız.” şeklinde konuştu.

Ardından Balıkesir AK Parti Milletvekili Yavuz Subaşı bir konuşma gerçekleştirerek, “Bizler şehrimizin gelişmesi için el birliğiyle hizmet ediyoruz. Hem Balıkesir ili olarak, hem Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak bizler şehrin figüranlarıyız ve yapılması gereken ne varsa, üzerimize düşen ne varsa bunları yapmalıyız. Şu andaki devlet mekanizmasının başında olan Sayın Cumhurbaşkanımızla pek çok kez görüşmeler gerçekleştirdik. Tıp Fakültemizi şehrimize kazandırdık. Umuyorum yakında yeni fakültelerimiz de hizmete girecek. Burada akıllı ulaşım sistemleri alanında bir ihtisas üniversitesi olarak, çok geniş bir coğrafyanın mensupları olan şehrimizde, özellikle yaz aylarında artan trafikle ilgili örnek olabilecek çözümleri, uygulamaları görmek istediğimizi ifade ediyorum. Bu alanda da şehrimize katkı sunulmasını rica ediyor, Sayın Rektörümüze ve ekibine başarılı çalışmaları ve güzel sunumu için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Sözü daha sonra Balıkesir CHP Milletvekili Fikret Şahin aldı ve “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi 5 yılda çok güzel bir gelişme kat etmiş. Sayın Rektörümüzü ve ekibini tebrik ediyorum. Elbette bundan sonra da çok güzel işler yapılacağından şüphe duymuyorum. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin kendine bir alan seçip bu alanda Türkiye’nin en iyisi olma hedefine ulaşmayı istemesi gerekiyor. Bu güzel başarıda emeği olan herkesi yeniden kutluyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Balıkesir AK Parti Milletvekili Belgin Uygur, “Sayın Rektörüm, hem başarılı bir idareci, hem başarılı bir hoca olduğunuzu çeşitli vesilelerle dile getiriyordum. Bugün gördük ki, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi pek çok alanda 5 yıl gibi kısa bir sürede çok güzel bir yere gelmiş. Bizler de hem eğitim-öğretim anlamında, hem de üniversitemizin fiziki şartlarının daha ileriye taşınması noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bizlere bu güzel sunumu yaptığınız ve daha önce farkında olmadığımız hususlar konusunda bizlere böyle kıymetli bilgiler verdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Bu ülke, bu millet her şeyin en iyisini hak ediyor.” şeklinde konuştu.

Balıkesir AK Parti Milletvekili Adil Çelik ise, “Böyle kıymetli çalışmalar yapılırken ne kadar vizyonunuz olursa olsun, ne kadar çaba sarf ederseniz sarf edin, bazı şeyler siyasete dayanıyor. Bu anlamda biz üstümüze düşeni yapıyoruz, siz de en iyisini yapıyorsunuz. Allah muvaffak etsin. En önemlisi de bu şehirdeki öğrencilerin mutluluğunu görüyorum. Bunu sağladığınız için de ayrıca teşekkür ediyorum. Kıymetli Rektörümüzü ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” dedi.

Sonrasında Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun bir konuşma gerçekleştirerek, “Biz şanslı bir kentiz. Kendi adımızı taşıyan bir Üniversitemiz var. Çok yeni, çok genç bir Üniversite, ama ne mutlu ki bir o kadar da genç, dinamik, başarılı bir Rektörümüz var. Biz Rektörümüzle beraber işbirliği yapıyoruz. Destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bandırma olarak trafik problemimiz var ve Üniversitemizde bu alanda çalışan bir uygulama ve araştırma merkezimiz var. Öğrenciler şehre hem enerji katıyor, hem de katma değer katıyor. Çok güzel bir sunum oldu. Çok enerjiksiniz, çok başarılısınız, tuttuğunuzu koparıyorsunuz, tekrar çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Son konuşmayı Balıkesir Valisi Hasan Şıldak yaptı ve “Sayın Rektörümüzün kapsamlı, ama öz sunumu için çok teşekkür ediyoruz. Biz de ne zaman Üniversitenin kapısından adım atsak aynı heyecanı taşıyoruz. Balıkesir’de iki üniversitenin olması büyük bir avantaj. Bandırma zaten tarımsal potansiyeli, turizm potansiyeli olan bir kent. Ayrıca üniversitenin de olması Balıkesir’imiz açısından çok kıymetli. Gelişmeleri gıptayla karşılıyorum. Henüz emekleme döneminde olan 6. yaşındaki bir üniversite için çok önemli bir gelişme. Araştırma, eğitim benim de yakın olduğum bir alan. Bu Üniversitede öğrenci olmaya da gıpta ettim. Baktığım kadarıyla bina, yapılanma, fiziki ortam, öğrenci sayısı, akademisyen sayısı konusunda çok iyi bir gelişim var. Bu tabi Üniversitedeki üst yönetimin çalışmasının başarısı. Ayrıca söz sahibi kişilerin, yatırımları önceliklerine göre değerlendirmeleri de çok önemli. Hükümetimizin sağladığı ve devletimizin sunduğu imkânlarla bu başarı çok daha ileriye taşınabilir. Belli alanlarda söz sahibi olan, bölge gerçekleri ve bölge ihtiyaçlarını da göz önüne alarak hareket etmek çok daha yararlı olacaktır. Sayın vekilime kesinlikle katılıyorum. Bizim üniversitelerimizin bölgemiz için öne çıkan alanlarda yoğunlaşması gerekir. Bu alanlar örneğin denizcilik olabilir, ziraat olabilir, mühendisliğin belli alanları olabilir. Beş yıllık kısa sürede çok önemli adımlar atmışsınız. Ben de sizleri tebrik ediyor, başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

Program, il ve ilçe protokol üyeleriyle günün anısına gerçekleştirilen fotoğraf çekimi ile son buldu.