Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2018

Gösterim: 1178

Üniversitemizde “Meme Kanseri Farkındalığı Semineri” Düzenlendi

Üniversitemiz Herkes İçin Sağlık Topluluğu tarafından Rektörlük Konferans Salonumuz’da “Meme Kanseri Farkındalığı Semineri” düzenlendi.

Meme sağlığı, meme hastalıkları ve meme kanseri konularında tanı ve tedavi yöntemlerinin bilimsel kanıtları doğrultusunda üniversitemiz öğrencileri ve personeline yönelik olarak düzenlenen ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Suat Uğur’un da katıldığı seminerin açış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Uğur Günşen gerçekleştirdi. Günşen, “Bugün meme sağlığı farkındalık ayı sebebiyle Sağlık Bilimleri Fakültemiz’in Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu Herkes İçin Sağlık Topluluğu önderliğinde toplanmış bulunmaktayız. Kanser çağımızın vebası haline gelmiştir. Hepimizin birçok sebepten maruz kalabileceği bir hastalık. Bugün düzenlenen seminerde yer alan konuşmacılarımızdan çok değerli bilgiler alacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

Düzenlenen seminerin ilk konuşmacısı ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Çubukçu oldu. Onkolojik tedavilerin gelişim süreci, sağ kalım, meme kanseri ve çeşitleri, yaşam kalitesi, tedavi etkinliği ve meme kanserinde kemoterapi hakkında bir sunum yapan Çubukçu, “Bu ay meme sağlığı farkındalık ayı. Bu sebeple hemen hemen her bölgede farkındalığı artırmak adına çeşitli sempozyum ve seminerler düzenleniyor. Kanser son dönemlerde ciddi anlamda büyük bir halk sağlığı sorunu haline gelmeye başladı. Her yıl 17 milyona yakın insan kansere yakalanıyor. Her yıl 7 ila 8 milyon insan kanser sebebiyle hayatını kaybediyor. Meme kanseri ise dünyada her yıl 1.38 milyon insanda karşımıza çıkıyor ve 0.46 milyon insanın ölümüne sebep oluyor. Son dönemlerde yapılan çalışmalar erken tanının önemini bizlere gösteriyor.” dedi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Çubukçu’dan sözü alan Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oktay Çelik, “Bizleri davet ettiğiniz için teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Yaş olarak genç bir nüfus var şu anda burada. Herkese ilk tavsiyem aileleri, mahalleri ve tanıdıkları herkese meme kanseri farkındalığı yaratmalarıdır. Burada düzenlediğimiz seminer böylece anlam bulmuş olacak. Genel olarak yaşam boyunca her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmakta ve dünyada her 3 dakikada bir meme kanseri tanısı konmaktadır. Meme kanserinden değil geç kalmaktan korkun.” diye konuştu. Ayrıca Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oktay Çelik,  memenin gelişimi ve yapısı, kanser, meme kanseri, risk faktörleri, koruyucu faktörler, meme kanserinin başlıca belirtileri ve erken tanı hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği seminer soru cevap bölümünün ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Suat Uğur’un Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oktay Çelik’e, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Uğur Günşen’in ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Çubukçu’ya plaket ve hediye takdimiyle sona erdi.