Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2023

Gösterim: 1332

Tercih Sizlerin Gelecek Sizlerin Olacak

Sevgili Gençler, 

 

- Genel bir eğitimden sonra tercih edeceğiniz üniversite eğitimi, çok geniş bir yelpazede yer alan farklı bölüm ve programlar arasından tamamen sizin idealleriniz ve arzularınız doğrultusunda yapacağınız bir seçim olacaktır. Yani geleceğiniz artık sizlerin elindedir. O nedenle çok iyi bir araştırma yapmadan, bilgi sahibi olmadan, danışmadan, hatta seçeceğiniz bölüm ve üniversiteleri mümkünse görmeden karar vermemek gerekir.

 

- Tercih yaparken önceliği bölüm/programlara vermek gerekir. Akademik kadro, eğitim ve araştırma altyapısı, bölgedeki ve ülkedeki kurum ve kuruluşlarla iş birlikleri vb. dikkat edilecek hususların başında gelmelidir. Bunun yanı sıra üniversitelerin sosyal, sportif ve kültürel olanakları da önemlidir. O nedenle, üniversite yerleşkeleri ve sosyal faaliyetlerini bu gözle incelemek yerinde olacaktır. Bilimde, teknolojide, sosyal yaşamda, kısaca her alanda, özellikle de yükseköğretim alanında dünyadaki gelişmeleri ve yönelimleri dikkate alarak yapılacak bölüm/program tercihi, siz değerli gençleri geleceğin dünyasında güçlü kılacak bilgi, donanım ve mesleğe sahip olmasını sağlayacaktır. 

 

- Tercihlerinizi sıralarken akılla ve mantıkla hareket edebileceğiniz gibi, gönlünüzdekileri tercih listesine yansıtmak da bir o kadar önemlidir. Tecrübeler gösteriyor ki gençlerin gönlüyle yapmadığı, kişiliğine ve karakterine uygun olmayan tercihler zaman zaman üniversiteyi yarıda bırakmalarına, ilerleyen yıllarda yeniden tercihte bulunmalarına ya da sevemediği bir mesleği yapmak durumunda kalmalarına veya işlerine yabancılaşmalarına, dolayısıyla da hem bireysel hem de toplumsal zaman ve verim kaybına yol açmaktadır. O nedenle bir ömür boyu birlikte olacağımız mesleklerimizi/işimizi seçerken mutlu olacağımız ve seveceğimiz bölümleri/programları seçelim.  

 

- Günümüzde aday öğrenciler ve velileri giderek artan oranda ve takdire şayan bir şekilde tercih konusunu çok ciddiye almaktadırlar. Gerçekten doğru tercihi yapmak, gençlerimizin ve ülkemizin geleceğini şekillendirecek önemli bir konudur. Burada aileler tercih sürecinde çocuklarının yanında olmalı, birlikte değerlendirme yapmalı, ancak kendi arzuladıkları tercihler konusunda çok ısrarcı olmamalıdırlar.

 

- Aday öğrencilerimizin özellikle dikkat etmeleri gereken önemli bir husus da; puanlara göre yapılan tercihlerin yanıltıcı olabileceği gerçeğidir. O yüzden puanlara değil, sıralamaya göre tercih yapmanız çok daha isabetli olacaktır. 

 

- Son olarak şunu da ifade etmek gerekir ki; üniversiteye girmekle her şeyin bittiğini düşünen gençlerimiz büyük bir yanılgı içine düşmüş olacaktır. Üniversite eğitimi ciddi bir çaba gerektirir. Üniversite eğitimi sadece dersler ve sınavlardan ibaret değildir, kişilerin kendi geleceğini kendisinin planladığı bir dönemdir ayrıca. Kendisini geliştirmek ve yeteneklerini zenginleştirmek için çaba harcamayanlar, 7’den 70’e ömür boyu eğitimin egemen olduğu çağımızda yanıldıklarını çok kısa sürede anlayıp pişman olacaktır. 

 

Hayalini kurduğunuz bir üniversite eğitimine kavuşabilmeniz dileğiyle, sizlere hayat boyu başarılar ve güzel bir gelecek diliyorum. 

 

 

Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR

Rektör


Fotoğraflar