Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2022

Gösterim: 1277

Son Kurşunun 100. Yılını Adımıza Yakışır Şekilde Kutladık!

Üniversitemiz adını aldığı 17 Eylül Bandırma’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu ve Milli Mücadele’nin son kurşununun 100. Yıl dönümünü çeşitli etkililiklerle kutladı. Gerek akademik gerek kültürel etkinlikler yerel ve ulusal basında yoğun ilgi gördü. 17 Eylül Cumartesi günü sabah 09:30’da başlayan “100.Yılında Millî Mücadele ve Bandırma Son Kurşun Sempozyumu” ile Milli Mücadele Dönemine dair çeşitli konular büyük bir titizlikle ele alındı. Milli Savunma Üniversitesi, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen sempozyuma alanında uzman çok sayıda akademisyen katıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir açılış konuşmasında Milli Mücadele tarihinin başlangıcından son kurşununa adını kazımış olan Bandırma’da kurulmuş olan ve adını son kurşunun atıldığı tarih olan 17 Eylül’den alan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin ecdadımıza yakışır nesiller yetiştirmeyi düstur edindiğini ifade etti. Gün boyu devam eden sempozyum 12 oturumda 60’a yakın akademisyen ve alanında uzman ismin gerçekleştirdiği sunumların ardından son buldu.

Milli Mücadelemizin ilk kıvılcımlarının atıldığı Milli Mücadele Şehri Balıkesir’imizin güzide bir ilçesi olan Bandırma’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz “İlk Adımdan Son Kurşun’a Kurtuluş Yolu Bisiklet Turu” etkinliği kapsamında 13 Eylül Salı günü Samsun’da bulunan Bandırma Vapuru’ndan yola çıkan Milli Bisikletçi Levent Atıl 17 Eylül günü Merkez Yerleşkemizde Üniversitemiz Bisiklet Topluluğu ile buluştu. Süvari’nin İzinden Motosiklet Grubundan 100 motosikletlinin de katılımıyla yerleşkemiz renkli görüntülere sahne oldu. Son Kurşunun 100. Yılından hareketle 100 metrekare olarak hazırlanan Bayrağımız yerleşkemizde görsel bir şölen eşliğinde açıldı. Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, Prof. Dr. Celalettin Yanık ve Genel Sekreterimiz Cihangir Boz tarafından Son Kurşun Anıtı’na uğurlanan kafile 45 dakikalık bir sürüşün ardından Ayyıldız Tepe’ye ulaştı. Burada bulunan Son Kurşun Anıtı’nda açılan Bayrağımız halk tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Milli Bisikletçimiz Levent Atıl: “Bu etkinliği gerçekleştirme fırsatını sağlayan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir’e teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir: “Bu anlamlı günün 100. Yılında Milli Mücadele Şehrimiz Balıkesir’de, Bandırma’da güzel bir etkinlik gerçekleştirmek istedik. Milli Mücadeleyi anarken gençlerimizin dikkatini çekmek istedik. Bu güzel etkinliğe vermiş olduğu destekten dolayı sayın Levent Atıl’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Milli Mücadele döneminden fotoğraf ve arşiv vesikalarının bulunduğu Son Kurşun Sergisi, Merkez Yerleşkemizin Fuaye Alanında hafta boyunca ziyarete açık kalacak.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ailesi olarak bu şanlı tarihin mirasçısı olmanın haklı gururunu yaşıyor ve istiklalimizin 100. Yılında ecdadımızı, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz.