Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2022

Gösterim: 1361

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in Bandırma’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü Dolayısıyla Mesajı

17 Eylül, hem Bandırma hem de ülkemiz için çok önemli bir tarihtir. Üniversitemize ismini veren bu anlamlı gün Anadolu’daki son düşman unsurlarının denize döküldüğü gündür. I. Dünya Savaşı sonunda birçok şehrimiz İtilaf Devletleri tarafından ele geçirilmiş, 2 Temmuz 1920 günü Bandırma da Yunan askerleri tarafından işgal edilmiştir. Ancak, maddi imkânsızlıklarla mücadele eden ve canı pahasına vatanından vazgeçmeyen şanlı milletimizin Büyük Taarruzu sonrasında düşman askerleri bozguna uğramaya başlamış, işgalin üzerinden iki yıl geçtikten sonra işgal altındaki şehirlerimiz birer birer zaferlerini ilan etmeye başlamıştır. Son olarak 17 Eylül 1922 tarihinde Bandırma düşman işgalinden kurtulmuştur. 

Gazi Mustafa Kemal Paşa ile beraberindeki heyeti Samsun’a taşıyan vapura ismini veren Bandırma’mız, kurtuluş mücadelemizde son kurşunun atıldığı ve büyük zaferin ilan edildiği son yer olması nedeniyle de oldukça önemlidir. Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşunla başlayan kurtuluş mücadelesi, Bandırma Ayyıldız Tepe’de Yarbay Hüseyin Vecihibey ve Binbaşı Süleyman Bey komutasındaki erlerimizin düşmanla giriştiği çatışma ve atılan son kurşun ile sona ermiştir.
Bu çatışmada şehit olan 80 Mehmetçiğimiz ve komutanları, bugün adına “Son Kurşun Anıtı” dediğimiz ve büyük bir başarının sembolü olan Ayyıldız Tepe’deki şehitlikte yatmaktadırlar. Bizler bugünlerimizi, o tepede yatan kahraman şehitlerimize, o günlerde kanlarını, canlarını feda eden aziz milletimize borçluyuz. Bu vesileyle bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımızı arz ediyoruz. 

Prof. Dr. Süleyman Özdemir 
Rektör


Fotoğraflar