Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2024

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz’un Kütüphane Haftası Dolayısıyla Mesajı

Ülkemizde her yıl Mart ayının son haftası, okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap sevgisini artırmak ve kütüphanelerimizin gelişmesi için gerekli bilinci oluşturmak amacıyla “Kütüphane Haftası” olarak kutlanmaktadır. Mart ayının son pazartesi günü ile başlayarak ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle sürecek kütüphane haftası bu yıl “Dijital Geleceğin Anahtarı: Yapay Zekâ Temelli Akıllı Kütüphaneler” ana temasıyla kutlanacaktır.

İçinde bulunduğumuz bilgi çağında, nasıl ki eğitimin, bilimin ve sanatın olmadığı bir dünya düşünemiyorsak, aynı şekilde kitapların ve kütüphanelerin olmadığı bir dünya da düşünemeyiz. Üniversiteler en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlar, kütüphaneler ise eğitim ve araştırma çalışmalarına en çok katkı sunan mekânlardır.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak, kütüphane hizmetlerimizi sürekli olarak geliştirmek ve öğrencilerimizin bilgi ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için azami gayret gösteriyoruz. Bu amaçla, kütüphane koleksiyonumuzu zenginleştirmek ve kullanıcılarımıza geniş bir kaynak yelpazesi sunmak için çeşitli stratejiler izliyoruz. Basılı yayın sayımızı artırmak için yeni kitaplar satın almak, akademik dergileri güncellemek ve araştırma alanına yönelik kaynakları genişletmek gibi adımlar atıyoruz.

Ancak, dijital çağın gereksinimlerine uyum sağlamak amacıyla sadece basılı yayın sayımızı artırmakla kalmıyor, aynı zamanda elektronik yayınlarımızı da güçlendiriyoruz. Özellikle dijital kitaplar, e-dergiler, veri tabanları ve çevrimiçi araştırma platformlarına yatırım yapıyoruz. Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin erişebileceği elektronik kaynakların çeşitliliğini ve kalitesini artırmak için sürekli olarak yeni abonelikler ve lisans anlaşmaları yapmaya özen gösteriyoruz.

Gelişen teknolojiyle birlikte kütüphaneler de dönüşüme uğruyor ve dijitalleşme sürecine ayak uyduruyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Kütüphanesi olarak, yapay zekâ, büyük veri analitiği ve diğer dijital teknolojileri kullanarak kütüphane hizmetlerimizi geliştiriyoruz. Her geçen gün yayın sayısını artırmaya devam eden kütüphanemiz 54 veri tabanı, 82 bin basılı, 4 milyonu aşkın elektronik kitap ile hizmet sunmaktadır.

Prof. Dr. Sabahattin Zaim Kütüphanemiz sadece öğrencilerimize değil, aynı zamanda yerleşkemize komşu olan Liseler Vadisi öğrencileri başta olmak üzere şehrimizdeki diğer öğrencilere de hizmet vermekte, özellikle üniversiteye hazırlanan yavrularımıza gerek kütüphane hizmetleri gerekse sınava hazırlık kitapları ile ciddi bir katkı sağlamaktadır. Araştırmacıların bilgiye en doğru ve en hızlı şekilde ulaşmaları için çalışan ve şehrimizin kütüphane ihtiyacını karşılayan kütüphanemiz 7/24 kullanabilmektedir.

Geleceğin kütüphanelerine yolculukta, kitap sevgisinin artması bu anlamlı haftanın, ülkemizin eğitim ve kültür hayatının gelişimine katkı sağlamasını diliyor, 60. Kütüphane Haftanızı kutluyorum.

Prof. Dr. İsmail BOZ