Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2024

Gösterim: 308

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz'un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

İnsanlık ikliminin çoraklaştığı çağımızda, dünyayı yeniden yeşerten sevgi, şefkat ve fedakârlık sembolü kadınlardır. Aile ve toplumun, bugünün ve geleceğin yapı taşı ve koruyucusu da yine kadınlardır. Dünya, kadınların yetiştirdiği nesillerin elinde yeniden şekillenecektir. Kadınlar, çocukların ilk öğretmeni ve rehberidir. Onların yetiştireceği nesiller, toplumu ve insanlığı şekillendirecektir. Çocuklar, merhameti, iyiliği, sevgiyi ve paylaşmayı annelerinden öğrenirler. Bu vesileyle, anneliğin bir görev değil, bir armağan, bir rütbe olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, "Cennet annelerin ayakları altındadır" buyrulmuştur.

 

Medeniyetimizin kadın algısını ve yorumunu bu söz şekillendirmelidir. Gün geçtikçe artan kadına yönelik şiddetin, bu düsturla nasıl bir tezat oluşturduğunun farkındayız. Aile içinde, iş hayatında ve sosyal hayatta kadınlarımızın çeşitli sorunlarla karşılaştığını biliyoruz. Bu sorunların, yapılan yasal düzenlemelerle kısa sürede aşılacağına ve kadının tekrar Türk toplumunda baş tacı edileceğine inanıyoruz. Ancak sorun, sadece yasalarla çözülebilecek bir sorun değildir.

 

Kadınların toplumsal, ekonomik ve siyasi konumlarını geliştirmek, ayrımcılığı ve önyargıları ortadan kaldırmak için kamu kurumlarından yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerinden medyaya kadar toplumun tüm kesimlerinin aktif olarak mücadele etmesi gerekmektedir. Nesillerin sağlıklı bir kadın algısıyla yetiştirilmesi ve düzenlenmesi için eğitime de büyük görevler düşmektedir. Üniversite olarak, kadın hakları konusunda öğrencilerimizi ve toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Amacımız, Türk kadınının hak ettiği saygıya ve konuma ulaşmasıdır.

 

Evinde veya ailesiyle uğraşarak ya da aynı zamanda çalışarak hayatın farklı alanlarında ek sorumluluklar üstlenmiş olsun, her kadın varlığıyla takdir ve saygıyı hak etmektedir. Kadınların eşitlik, özgürlük ve toplumsal statüsü konusundaki sorunları ortadan kalktıkça, eğitim, iş ve sosyal yaşamda kadının rolü arttıkça, daha şuurlu nesiller yetişecek ve toplum hayatımız daha sağlam temellere oturacaktır.

 

Bu duygu ve düşüncelerle üniversitemizin değerli kadın çalışanları ve öğrencileri başta olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyor, kadınlarımızın hak ettiği değer ve saygınlığa ulaşmasını diliyorum.

 

Prof. Dr. İsmail Boz

Rektör


Fotoğraflar