Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2018

Gösterim: 4317

Bandırma’nın Düşman İşgali’nden Kurtuluşu’nun 96. Yıldönümü Dolayısıyla Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in Kutlama Mesajı

Bugün Bandırma ve ülkemiz açısından önemli bir gün. İki yılı aşkın bir işgale maruz kalan Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluş günü. Sabahın ilk saatlerinden itibaren Bandırma’da günün anlamına binaen çeşitli etkinlikler ve coşkulu törenler düzenlenecek. Bu kutlamalar 1923 yılından beri gerçekleştirilmektedir. Ben de şahsım, üniversitem ve sizlerin adına, tüm Bandırmalılar’ın 17 Eylül Kurtuluş Bayramı’nı kutluyorum.

Mondros Antlaşması sonrasında güzel Bandırmamız da İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmekten kurtulamamıştır. 2 Temmuz 1920 günü Bandırma Yunan askerleri tarafından işgal edilmiştir. Ancak, Büyük Taarruz sonrasında ordumuz düşman askerlerini bozguna uğratmaya başlamış, işgalin üzerinden iki yıl geçtikten sonra 17 Eylül 1922 tarihinde Bandırma, ardından da 18 Eylül’de Edincik ve Erdek düşman işgalinden kurtulmuştur. Kurtuluş Savaşı’nın son kurşunu burada, Bandırma’da atılmıştır. Bandırma’nın kurtuluşu, aslında tüm Türkiye’nin de kurtuluşu olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs’ta Bandırma Vapuru’yla Samsun’a çıkışıyla ve Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşunla başlayan kurtuluş mücadelesi, Bandırma’da Ayyıldız Tepe’de gerçekleşen çatışmalarda atılan ve düşmanın kaçışıyla neticelenen son kurşun ile sona ermiştir. Bu çatışmada şehit olan 80 Mehmetçiğimiz ve komutanları Yarbay Hüseyin Vecihibey, Binbaşı Süleyman Bey, bugün; adına “Son Kurşun Anıtı” dediğimiz ve şükranlarımızın sembolü olan Ayyıldız Tepe’deki şehitlikte yatmaktadırlar. Bugünlerimizi, şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçluyuz. Bu vesileyle bir kez daha başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımızı arz ediyoruz. 


Prof. Dr. Süleyman Özdemir
Rektör


Fotoğraflar