Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2019

Gösterim: 1170

Yaşam Topluluğumuz Tarafından Engelliler Haftası Nedeniyle "Farlı Bakış” Konulu Söyleşi Düzenlendi

Yaşam Topluluğumuz tarafından Engelliler Haftası kapsamında "Farlı Bakış” konulu program düzenlendi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonun’da düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Engelli Hakları ve Erişebilirlik İzleme Denetleme Derneği Başkanı Ayhan Metin ve Engelli Stratejileri Araştırma Derneği Başkanı Hamit Alemdaroğlu katıldı.

Üniversitemiz Engelli Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Eseceli’nin açılış konuşmasını yaptığı söyleşiye dinleyici olarak Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekai Mete, Genel Sekreterimiz Cihangir Boz, akademik ve idari personel ve öğrencilerimiz katıldı.

Söyleşide ilk olarak Ayhan Metin söz aldı. Engelliler için eğitim, istihdam, sanat, spor, erişebilirlik konulu sunum gerçekleştiren Metin, sunumunda engellilerin tarihsel yaşamda neler yaşadığıyla ilgili detaylı bilgi verdi. Engelliler için yaşamı kolaylaştıracak mimarinin önemine vurgu yapan Metin, bu çalışmalarda nelere dikkat edilmesi gerektiğinden de bahsetti.  

Hamit Alemdaroğlu  ise engellilerle ilgili kullanılan dilin ötekileştirmeden uzak, duyarlı bir dil olması gerektiğinden bahsetti. Engelli kişilerin eksik insan olarak ifade edilmesinin ne denli yanlış olduğuna dikkate çeken Alemdaroğlu, "Biz maalesef eli, ayağı eksik olduğunda eksik insan diyebiliyoruz. Günümüzde tasarladığımız insan kavramı estetik hazlara ve görsel tüketime konu olamıyorsa arkalarda ötelenebiliyor.  Oysaki bizler farklılıkları içselleştiren bir medeniyetin varisleriyiz ama bugüne geldiğimizde modern dünyanın nedenleri dolayısıyla bazı şeyleri karıştırabiliyoruz. Biraz daha medeniyet köklerimizi anlamanın önemli olduğuna inanıyorum" dedi.

Söyleşi Rektörümüzün konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etmesi ile sona erdi.