Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2018

Gösterim: 1609

Üniversitemizde Prof. Dr. Mim Kemal Öke’nin Konuk Olduğu “Medeniyetin Cümle Kapısı” Konferansı Düzenlendi

Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından Rektörlük Konferans Salonumuz’da “Medeniyetin Cümle Kapısı” konulu konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Suat Uğur ve Genel Sekreterimiz Cihangir Boz ile birlikte üniversitemiz öğretim üyeleri de katıldı. Medeniyet perspektifimizin, tarihimizin ve günümüz gelişmelerinin konuşulacağı konferansın konuğu Prof. Dr. Mim Kemal Öke oldu. Düzenlenen konferansın moderatörlüğünü ise Rektör Danışmanımız, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanımız Doç. Dr. İsmail Şahin yaptı.

Şahin, “Bugün üniversitemizde Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu önemli bir şahsiyeti, tarih ve uluslararası ilişkiler sahasında yetkin bir hocamızı, Prof. Dr. Sayın Mim Kemal Öke’yi ağırlıyoruz. Üniversitemiz olarak kendisini ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu, benim için de oldukça heyecanlı bir durum. Prof. Dr. Sayın Mim Kemal Öke, gençliğimden beri takip ettiğim, kitaplarını okuduğum birisi. Kıymetli hocamıza üniversitemiz ve öğrencilerimiz adına bize bu onuru yaşatmalarından dolayı bir kez daha teşekkür ederiz.” dedi.

Doç. Dr. İsmail Şahin’den sonra sözü alan Prof. Dr. Mim Kemal Öke, “İçerisinde bulunduğumuz yüzyıl, insanı, sistemi ve mimarisi açısından önceki dönemlere göre son derece karmaşık, çelişkili ve içinden çıkılmaz bir halde. 21. yüzyıldaki siyaseti anlamak için psikolojiye başvurmak gerekiyor ve 21.yüzyılın en büyük sıkıntısı nefret sendromuyla dolu olmasıdır. Fikir olmasa ideoloji olmazdı. Siyasette fikir çok önemlidir, siyasete ‘vermek’ için giriyorsunuz ‘almak’ için değil. Uluslararası İlişkiler ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile ilgilenen arkadaşların pozitivist olması beklenemez. Bir fikrin taraftarı olacaksınız ve bunu ortaya koyacaksınız. Ayrıca içinde yaşadığınız dünyaya bir katkınız olması için önce dünyayı kurtarma hedefiniz olması gerekmektedir. Ben içinde yaşadığım dünyayı kurtarmak için önce Birleşmiş Milletler’e gittim. Ancak dünyayı bu şekilde kurtaramayacağımı anlayınca, en azından içerisinde yaşadığım ülkeyi, Türkiye’yi kurtarayım dedim. Ben Birleşmiş Milletler’de çalışırken Türkiye’nin başına bir Kürt sorununun geleceği aşikardı. 1980’li yıllarda, uluslararası toplum tarafından büyük bir Kürdistan kurma projesi oluşturulmuştu. Böylelikle Türkiye için ölüm kalım savaşları yaratılmıştı. Uluslararası ilişkilere baktığınız zaman İslam Alemi ile Batı Uygarlığı arasında medeniyetler çatışması var diyorlar. Anti-İslamizm bunun örneklerinden biridir. Türklerin Müslüman olmasından hiç hoşlanmıyorlar. Siyonizmi bilmeden dünya politikasını anlamak zor. Biz uluslararası ilişkiler uzmanları olarak verilere değil iklime bakmak zorundayız. AVM ile ATM arasında vakit geçiren insanlar olmamalıyız. Bu ihanettir. Batı tipi kapitalizm ciddi bir krizdedir, çöküş içerisindedir. Çünkü kapitalizmler çatışması yaşanıyor. İslam dünyasını sadece Daeş gibi terör örgütlerinden ibaret sanmamak lazım. İslam dünyasında şu anda daha önce hiç olmadığı kadar çok akademik üretim var. İslam ekonomisi üzerine çok büyük çalışmalar yapılıyor. Batı dünyası ekonomik kurumları da bu kapitalist sistemi ayakta tutabilmek için ‘İslami ekonomik modelinden ne alabiliriz?’ diye bakıyor. Ermeni meselesiyle ilgili çok çalışma yaptım. Ermeni meselesinin arkasında Amerika’daki lobiler var ve bu lobiler bizi her taraftan sıkıştırıyorlar. Ermenistan bizimle Türk dünyası arasındaki bir settir. Ermenistan toprağının orda olmasının sebebi budur.” diye konuştu.

Prof. Dr. Sayın Mim Kemal Öke’nin konuşmalarının ardından konferans, soru cevap bölümüyle devam etti.

Öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği ve ilgiyle takip ettiği konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in Prof. Dr. Mim Kemal Öke’ye, plaket ve Bandırma vapuru maketi hediyesi takdimiyle sona erdi.

Konferansın ardından Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Aşkın Ekolojisi adlı kitabını üniversitemiz öğrencileri için imzaladı.

Konferans videosu için tıklayınız...