Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2019

Gösterim: 1431

Üniversitemizde “2.Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu (UBS’19)” Açılışı Gerçekleştirildi

Üniversitemizde, Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan 17 Eylül günü “2. Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu (UBS’19)” açılışı gerçekleştirildi. Programa, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt, Manyas Kaymakamı Muhammed Kaya, Susurluk Kaymakamı Osman Ateş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Oğuz Okuyucu Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz, Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçın, Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, il ve ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sempozyum katılımcısı akademisyenler, üniversitemizin akademik ve idari personeli ve basın mensupları tarafından yoğun ilgi gösterildi.

Sempozyumun açış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Danışmanımız Doç. Dr. Ahmet Aydın yaptı. Aydın yaptığı konuşmada: “Sempozyumumuza toplam 125 bildiri, değerlendirilmek üzere gönderilmiştir. Hakem değerlendirmesi ve Editör incelemesi sonucu 118 bildiri kabul almıştır. Kabul alan “118” Bildiriyi; toplam 229 Yazar hazırlamıştır. Türkiye’den 26 Üniversite, 7 Üniversite-dışı Kamu Kurumu ve özel sektörden katılımcılarımız aramızdalar. Bunun yanında; Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Sırbistan, İsveç, Bosna Hersek’ten yani 5 Yabancı ülkeden, 6 yabancı meslektaşımız da sempozyumumuza katkı sağladı.” diyerek sempozyum hakkında bilgiler verdi.

Açış konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir konuşmalarını gerçekleştirmek üzere kürsüye çıktı. Rektörümüz “Her 17 Eylül’de yaptığımız gibi, bugün de burada toplanmamızın 3 nedeni bulunmaktadır. Bir yandan Bandırma’nın Kurtuluşunu kutlayacağız, bir yandan 2. Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu’muzun açılışını yapacağız, bir yandan 2019-20 eğitim-öğretim yılına start vereceğiz. Bugün burada sizlerle bir araya gelmemizin ilk nedeni, Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümünü idrak ediyor olmamızdır. Ben de şahsım, üniversitem ve sizlerin adına, tüm Bandırma’lıların 17 Eylül Kurtuluş Bayramı’nı kutluyorum. Burada bir araya gelmemizin diğer bir nedeni ise, geçen yıl ilk mezunlarını vererek 5. Yaşına giren Üniversitemizin bu haftadan itibaren yeni bir eğitim-öğretim yılına başlıyor olmasıdır. Toplanmamızın üçüncüsü nedeni ise, Bandırma’nın kurtuluşu gibi anlamlı bir günde başlattığımız ve 2 gün sürecek olan “2. Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu”nun açılışını gerçekleştirmektir. Üniversitemiz, akademik başarı için ulusal ve uluslararası alanda kongre ve sempozyumların gerçekleştirilmesini çok önemsemektedir. Özellikle her yıl 17 Eylül tarihinde gerçekleştireceğimiz ve bugün burada birlikte ikincisini düzenlemekte olduğumuz “2.Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu”nun bizim için anlam ve öneminin ayrı olduğunu belirtmek isterim. Başta Doç. Dr. Ahmet Aydın hocamız olmak üzere, sempozyuma katkıda bulunan bütün arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunarım.” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in konuşması sonrasında Balıkesir Milletvekilimiz Ahmet Akın kürsüye çıktı. Akın “Bugün Bandırma’mızın Kurtuluş Günü. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve gazilerimizi anıyorum. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi aranan, tercih edilen bir üniversite haline geldi. Bunun için Rektörümüze ve akademisyenlere teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.  

Balıkesir Milletvekilimiz Ahmet Akın’ın ardından kürsüye gelen Balıkesir Valimiz Ersin Yazıcı da “Öncelikle 17 Eylül Kurtuluş Günümüz. Türk Milleti vatanı olan toprakları asla bırakmadı. O ayları, yılları hatırlamanızı rica ediyorum. Toprak kaybetmiş, yorgun bir millet, bitmiş bir ülke var. Erkek yok savaşacak. Para yok. Ama yüreğimiz var. Adeta küllerinden doğan bir ülke var. Bandırma Onyedi Eylül Üniversite’miz güzel büyüyen, iyi büyütülen, parmakla gösterilen bir üniversite oluyor. Biz de bundan gurur duyuyoruz. Rektörümüze, hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederim. Lütfen azminizi kaybetmeyiniz.” diye konuştu.

Balıkesir Valimiz Ersin Yazıcı’nın konuşmasının ardından sempozyumumuzun açılış oturumuna geçildi. Açılış oturumunun moderatörlüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Serel üstlenirken; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz, Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçın ve Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı panelist olarak oturuma katıldı. Her konuşmacıya 15’er dakika verilen panelde, belediye başkanları yaşadıkları sıkıntılar, halkın beklentileri, geleceğe yönelik yapmak istedikleri projeler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Panel Moderatörü Prof. Dr. Alpaslan Serel, sözü ilk olarak Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ a verdi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Belediye Başkanı olarak 60 ay sürem var, bunun 5 ayı doldu. Büyükşehir sistemine geçmek çok büyük bir nimet. Eskişehir’deyken hem öğrenciydim, hem siyasetçiydim. O zamanlar doğalgaz yoktu. Büyükşehir oldu. Eskişehir gibi kırsal bir yer Büyükşehir olduktan sonra çok değişti ve gelişti. Bu iyi bir yönetim tarzıyla oldu. Ben kendime Eskişehir’i örnek alıyorum. Balıkesir’in çok farklı bir yapısı var. Ayvalık’lı Erdek’i, Gönen’li Manyas’ı, Kepsut’u bilmiyor. Türkiye ölçeğine bakarsak konumumuz çok avantajlı. Bunu yönetebilecek insan kaynağı ve fikre ihtiyacımız var. İstişare etmek çok önemli. Hem tecrübeli belediyelerle istişareler yaparak, hem de ilçe belediyelerimizle istişare ederek şehrin vizyonunu ilerletmek ve Balıkesir’imizi hakettiği yere ulaştırmak, cazibe merkezi haline getirmek için çalışıyoruz.” diye konuştu.

Oturumda ikinci konuşmacı olarak söz alan Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun “Bugün Bandırma’mızın Kurtuluş Günü. Bandırma olarak coşkuyla kutluyoruz. İlçemiz coğrafi açıdan çok güzel bir yer. Limanı var, demiryolu var, İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlere yakın. Balıkesir’in vergisinin %40’ını taşıyan büyük bir ilçe. Ayrıca ülkemizde kendi adıyla üniversiteye sahip 3 ilçeden biri. Bu da Bandırma’nın istikbalinin açık olduğunu gösteriyor. Yeni dönemde Üniversitemize daha çok yardımcı olacağız. Üniversitemizin birikimlerinden de daha çok istifade edeceğiz. Yeni dönemde sosyal belediyecilik anlayışıyla davranıp insanların yüzünü güldürmek, güzel bir Bandırma için çalışmak istiyoruz.” dedi.

Oturumda üçüncü konuşmayı gerçekleştiren Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz “Gönen pek çok tarım ürünüyle markalaşmış bir kent olmasının yanında termal açısından da zenginliklere sahip. İlçemizde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmasıyla ilgili Valiliğimiz, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile birlikte çalışmalar sürdürülüyor. İlçemiz için büyük önem taşıyan projeye belediye olarak tam destek veriyoruz. Gönen, diğer ilçelerden farklı olarak kırsal bir yapıya sahip ve çok fazla köyü bulunmakta. Kanalizasyonu ve altyapısı olmayan, hatta su olmayan köyler vardı. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüşmelerimiz oldu. Anlattığımız projelerin hayata geçmesini umuyoruz. Büyükşehir Belediyemizin de desteği ile hem köylerimize hem de Gönen’in merkezine güzel hizmetlerde bulunmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Oturumun dördüncü konuşmacısı olan Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçın “Öncelikle Bandırma’nın Kurtuluş Günü’nü kutluyorum. Yeni eğitim-öğretim döneminin de hayırlı olmasını diliyorum. Sempozyum için Rektörümüze ve Üniversitemize şükranlarımı sunuyorum. Manyas, tarım ve hayvancılıkta öne çıkmaktadır. Ayrıca Manyas Gölü hem sulama için hem de barındırdığı Kuş Cenneti sayesinde turizm açısından çok önemli. Tabi bir de ilçemizde jeotermal kaynaklar yer alıyor. Ayrıca Gönen’le birlikte çeltik üretimi açısından da yine çok önemli tarım alanlarına sahip. Yalnız ilçe olarak değil, büyükşehir olarak Balıkesir’i de değerlendirmek gerekirse, ülkemizin en önemli illerinden biri olacak stratejik bir konumu söz konusu. Bu yüzden belediye başkanları olarak özverili bir şekilde çalışmak ve Balıkesir’imizi geleceğe hazırlamamız vazifemizdir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Oturumda son olarak söz alan Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı “Eylül ayı bizim için çok önemli. Bandırma’mızın ve Erdek’imizin Kurtuluş Günü’nü kutluyoruz. Yeni eğitim-öğretim dönemini kutluyoruz. Bugün burada olmaktan mutluyum ve bu sempozyumun önemli katkılar yapacağını düşünüyorum. Erdek, şirin bir turizm cennetidir. Belediye olarak Kapıdağ Yarımadası ve Paşalimanı Adası’na hizmet veriyoruz. Ama önceki yanlış yönetimlerden dolayı çok büyük borçlarımız var. Bu yüzden hizmetlerimizde aksamalar olmaktadır. Ayrıca, turizm kenti olması nedeniyle Erdek nüfusu yıl içerisinde dalgalanmalar yaşıyor. Kışın 35.000 civarı olan nüfusumuz, yaz aylarında 300.000-350.000 civarına yükseliyor. Biz belediye olarak bütçeden, ortalama nüfusa göre pay almalıyız ki; yazın artan nüfusa da iyi bir hizmet sunabilelim.” dedi.

Yoğun ilgi gören açılış panelinin ardından, programın plaket takdim bölümüne geçildi. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Aydın’a plaketini Balıkesir Valimiz Ersin Yazıcı verirken, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir ise Balıkesir Valimiz Ersin Yazıcı’ya, panelistlerimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’a, Gönen Belediye Başkanımız İbrahim Palaz’a, Manyas Belediye Başkanımız Tancan Barçın’a, Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı’ya ve panelin moderatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Serel’e plaket takdiminde bulundu. Sempozyum açılış töreni, protokol üyelerinin günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

“2. Uluslararası Bandırma ve Çevresi (UBS’19)” sempozyumu, Üniversitemiz Merkez Yerleşkesinde 2 gün süreyle devam edecektir.