Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2018

Gösterim: 1735

Üniversitemizde “2018 - 2019 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni” ile “Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu (UBS’18)” Açılışı Gerçekleştirildi

Üniversitemizde, Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan 17 Eylül günü “2018 - 2019 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni” ile “Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu (UBS’18)” açılışı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun da onurlandırdığı programa, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Milletvekilleri; Adil Çelik, Belgin Uygur, Pakize Mutlu Aydemir ve Yavuz Subaşı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Arif Karademir, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar, Susurluk Kaymakamı Osman Ateş, Garnizon Komutanı Selahattin Akalp, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Ay, Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, il ve ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sempozyum katılımcısı akademisyenler, üniversitemizin akademik ve idari yönetimi ile personeli ve basın mensupları tarafından yoğun ilgi gösterildi.

Üniversitemize gelişinde, Rektörümüz ve Valimiz başta olmak üzere il ve ilçe protokolünün Rektörlük Binası girişinde karşılama gerçekleştirdiği Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na lisans ve yüksek lisans öğrencilerimiz tarafından çiçek takdiminde bulunuldu.

Rektörlük Konferans Salonu’nda saat 14.30’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, üniversitemizin sosyal medyada da büyük ilgi gören “Sen, Umut Ol!” mottolu tanıtım filminin gösterimiyle devam etti.

Tanıtım filminin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, programın açış konuşmasını (ek dosyada tam metin olarak yer almaktadır) gerçekleştirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, il ve ilçe protokolü ile programa katılan tüm misafirlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’den sonra söz alan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, “2018 - 2019 eğitim öğretim yılının sizlere hayırlı uğurlu olmasını niyaz ediyor, Bandırma’nın 96. Kurtuluş Günü’nü kutluyorum. Bugün, bir akademik yılın açılışını yapıyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman üniversitelerin arkasındayız. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemiz yeni olmasına rağmen çok fazla yatırım yaptığımız bir üniversite. Gerçekten başarılarıyla bizler de gurur duyuyoruz. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir bizleri motive ediyor, hep projelerle geliyor. Cumhurbaşkanımızın koyduğu 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine bizi gençler ulaştıracak. Bu gençler, ülkeyi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylemiş olduğu gibi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracaktır. Kısacası gençlerine, çocuklarına yatırım yapmayan milletlerin geleceği olamaz. Bizler de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak gençlerin dolayısıyla üniversitelerin en büyük destekçilerindeniz. Büyükşehir Belediyesi olarak üniversite öğrencilerimiz için sosyal donatı alanlarının ve onların vakit geçirebilecekleri güzel mekanların olması son derece önemli. Biz de önümüzdeki yıl sahil şeridini yeniden yapılandırarak üniversite öğrencileri için çok daha güzel kafe, gençlik merkezi inşaatı yaparak gençlerimize bu anlamda da destek olmayı planlıyoruz. Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nu desteklerinden dolayı kutluyorum, Bandırmamıza şeref verdiler. Kendilerine üniversitemizin açılışında bizleri yalnız bırakmadıkları için sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum. Yeni eğitim-öğretim yılı hepimize hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

Kafaoğlu’dan sonra söz alan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, “2018 - 2019 eğitim öğretim yılı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne ve tüm eğitim camiasına hayırlı uğurlu olsun. Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun teşriflerinden dolayı müteşekkiriz. Bandırmamız’da sizi görmekten ve üniversitemizin açılışını şereflendirmenizden dolayı onur duyduk.  Tüm şehrimiz adına ben, teşekkürlerimi ifade etmek isterim. Sevgili öğrenciler, bizim geleceğimiz sizlersiniz. Üniversite çağınızı en iyi şekilde değerlendirmenizi bekliyoruz. Biz de bu sıralardaydık, biz de bu ülke için hayaller kurduk. Sizlerin de hayalleriniz ve hedefleriniz olsun. Öncelikle kendinizle, ülkenizle ve şehrinizle ilgili hayalleriniz olsun. Ve bu hayalleriniz değerli hocalarınızın sizlere katkılarıyla ülkemiz adına fayda sağlayan hedeflere dönüşsün. Mezun olduğunuz üniversitenin ülke çapında, dünya çapında anılmasını istiyorsanız bütün sorumluluk sizlere ait. Kendinizi iyi yetiştirip ‘Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin öğrencileri Türkiye’de şu veya bu alanda başarılıdır’ dedirtebilirseniz, üniversitenizin adını duyduğunuzda aldığınız haz belki de dünyadaki en büyük mutluluğunuz olacaktır. Hocalarınız bu konuda elinden geleni fazlasıyla yapacaktır. Gayretli bir rektörünüz var. Üniversitemize bir şeyler katmak adına oldukça çaba sarf eden bir rektörümüz var. Ben inanıyorum ki Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğrencileri de 20-30 yıl sonra mezun oldukları üniversitenin ismini iftiharla söyleyecekler. Ben bu potansiyeli üniversitemizde görüyorum. Sayın Bakanımıza şehrimize teşriflerinden dolayı tekrar tekrar teşekkür ediyor, yeni eğitim-öğretim yılında öğrencilerimize başarılar diliyorum.” dedi.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’dan sonra kürsüye teşrif eden Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu “Öncelikle 2018 - 2019 eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını diliyorum. Hocalarımıza ve öğrencilerimize başarılarla dolu bir yıl temenni ediyorum. Gençlik ve Spor Bakanı olarak vazifelendirilmemin ardından sizlerle ilk kez bir araya geliyoruz. Yeni başlangıçların ne kadar heyecan verici olduğunu üniversite yıllarımdan çok iyi biliyorum. Hayatın belki de en güzel, gelişmeye en açık dönemini yaşadığınız şu günlerde her yeni başlangıç sizler için paha biçilemez zenginlikte imkânlarla doludur. Bu yeni dönem her biriniz için inanıyorum ki çok ufuk açıcı yenilikler getirecektir. Burada olmak ve sizlerle yeni bir akademik yılın heyecanını paylaşmaktan çok mutluyum.” diye konuştu.

Kasapoğlu konuşmasının devamında, “Çeyrek yüzyıllık birikim ve tecrübesiyle eğitim veren Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin “Sen, Umut Ol!” mottosunu çok önemsiyorum. Evet, her birimiz tek tek, kendi potansiyelimiz ve yeteneklerimiz ölçüsünde bu ülkenin geleceği için birer umut olmak mecburiyetindeyiz. İnsanlık tarihi boyunca nerede, ne zaman gerçekten bir ilerleme, bir zenginleşme yaşandıysa, bunu hakikati arayanlar gerçekleştirmiştir. Bu bilinçle hareket eden, sorgulayan, düşünen, üreten bir gençlik, hem bu toprakların hem de bütün dünyanın umudu olacaktır. Evet çalışacağız, bu ülkenin bizlerden çok şeyler beklediğini, bize umut bağladığını bilerek çalışacağız. Hiç merak etmeyin, sizlerin çalışmanız için gereken yeri, şartları hazırladık, hazırlıyoruz, bu bizim görevimiz. Ne eksikse söyleyin, tamamlayalım, yeter ki siz gözlerinizi yeni Türkiye'nin büyük hedeflerinden bir an ayırmayın. Çünkü sizler kendinizi geliştirdikçe, zihinlerinizi, kalplerinizi büyüttükçe bu milletin umudu da çok büyüyecek. Bunun için "Sen, Umut Ol!" sözünü sıradan bir slogan olarak değil, hayatınızın temeline koyacağınız bir vazgeçilmez kaide, bir şiar olarak düşünmelisiniz.” diye ekledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gençlere yönelik olarak yaptığı yatırımlar ve yürüttüğü faaliyetlerden de bahseden Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Bütün şehirlerimizde olduğu gibi Balıkesir'de ve Bandırma'da da 16 yıl içinde sizler için çok önemli yatırımlar gerçekleştirdik, çok güzel tesisler yaptık. Balıkesir’de, Bakanlığımıza ait toplamda yaklaşık 87 milyon TL’ye ulaşan yatırımımız söz konusu. 5 adet Gençlik Merkezimiz var, bu merkezlerin toplam üye sayısı 33 bin 457. Sevgili gençler, gidin ve bu imkanları değerlendirin. Sadece gençlik merkezleri değil, Balıkesir'de olimpik yüzme havuzumuz ve birçok başka tesisimiz var. Sizler bu tesislerin misafiri değil, sahibisiniz. Gelin hem bu tesislere sahip çıkın, hem bütün imkanlarından yararlanın.” dedi.

Kasapoğlu, “Sevgili öğrenciler, her an sizinleyiz, yanı başınızdayız. Bu duygularla sözlerime son verirken bir kez daha yeni akademik yılımızın hayırlara, güzelliklere vesile olmasını diliyorum. Önerilerinize, fikirlerinize daima ihtiyacımız olduğunu bilin, bizim sizlerden öğrenecek çok şeyimiz var. Başarılarınız daim, günleriniz hayırlı ve bereketli olsun. Sizleri sevgiyle selâmlıyorum. Allah’a emanet olun.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Program, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in, Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na günün anısına plaket ve hediye takdimi ile devam etti. Ayrıca Rektörümüz, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, programda açılış dersini veren Prof. Dr. Ahmet Çiğdem ile Sempozyum Düzenleme Kurulu üyeleri, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, Rektör Danışmanımız Doç. Dr. Ahmet Aydın ve İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanımız Prof. Dr. Zekai Mete’ye de plaket takdiminde bulundu.

Tebrik beratı ve plaket takdiminin ardından programa sergi açılışı ve kokteyl ile devam edildi. Rektörlük Fuaye Alanı’nda Prof. Dr. Zekai Mete ve Dr. Öğr. Üyesi Engin Çağman’ın hazırlamış olduğu ‘’Osmanlı Belgelerinde Bandırma ve Çevresi Sergisi’’ ve Prof. Dr. Nurettin Koçhan’ın hazırlamış olduğu “Zeytinliada Kazısı’’ fotoğraf sergileri yoğun ilgi gördü.

Sergi açılışı sonrasında Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, üniversitemizin merkez kantininde öğrencilerimizle sohbet ederek, öğrencilerimizin görüş, istek ve önerilerini dinledi.

Kantinde öğrencilerimiz ile gerçekleştirilen buluşma sonrasında ise Bakanımız ve beraberindeki heyet üniversitemizin devam eden inşaatları ile ilgili olarak yerinde incelemelerde bulundular.

Gerçekleşen sergi açılışı ve kokteyl sonrasında saat 16.30’da, Türkiye ve Dünya’nın farklı coğrafyalarındaki 45 üniversiteden değerli bilim insanlarının katılım sağladığı “Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu, Dünden Bugüne Daskyleion, Kyzikos ve Zeytinliada” konulu sempozyum özel oturumu gerçekleştirildi. Özel oturum panelistleri ise; Prof. Dr. Tomris BAKIR (Daskyleion Antik Kenti İlk Kazı Ekibi Başkanı - Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Abdullah YAYLALI (Kyzikos Antik Kenti İlk Kazı Ekibi Başkanı - Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Nurettin ÖZTÜRK (Erdek Zeytinliada Kazı Ekibi Başkanı - Atatürk Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi) ve Doç. Dr. Nurettin KOÇHAN (Kyzikos Antik Kenti Kazı Ekibi Başkanı - Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi) oldu.

Panelin ilk konuşmacısı Daskyleion Antik Kenti ilk kazı ekibi Başkanı Prof. Dr. Tomris Bakır oldu. Bakır, “ Yapılan fabrikalar kuş cenneti gibi alanları tahrip etmektedir. Bu noktada bürokraside gerekli koordinasyonlar sağlanmalı ve önlemler alınmalıdır. İlkokul, ortaokul ve liselerde arkeoloji dersleri verilmelidir. Bürokrasiyi aşmak için yerel yönetimler öncülüğünde yerel müzeler kurulmalıdır. Pilot çalışma olarak Bandırma Kuş Gölü ve Daskyleion Antik Şehri ile başlanabilir. Bandırma Kuş Cenneti sadece doğal yaşam alanı değil aynı zamanda dünyanın en eski kültürel parkıdır. Daha fazla müzeye ihtiyaç vardır. Bu müzeler üniversite eğitim harcamaları ile işbirliği içinde olmalıdır. 1998’ de dönemin Kaymakamı, Belediye Başkanı ve parlamenterin desteğiyle başlanan müze 2003 yılında hizmete açılmıştır.” dedi.

Panelin ikinci konuşmacısı olan Kyzikos Antik Kenti ilk kazı ekibi Başkanı Prof. Dr. Abdullah Yaylalı, “ Kyzikos Antik Kenti, Kapıdağ Yarımadası’nın güney yamacına kurulmuş bir antik kenttir. Kyzikos kuruluşunu Yunan antik hikayelerinde bulabiliriz. Kyzikos’un gerçek kurulma tarihi M.Ö. 635 – 756 olarak tahmin edilmektedir. Kyzikos  6. yüzyılda Perslerin Anadolu’ya gelişi ile Perslere bağlanmıştır. Mücadelenin galibine göre zaman zaman farklı devletlerin boyundurluğu altına girmiştir. 4. yüzyılda Kyzikos Güney Marmara’nın en önemli şehirlerinden biriydi. Tarihin her döneminde antik şehirler yağmalanmaktan nasibini almıştır. Kyzikos da bu şehirlerden birisidir. Kyzikos’taki amfi tiyatrodan Anadolu’da sadece üç tane vardır, diğer ikisi ise Bergama ve Çukurova’ dadır. ” diye konuştu.

Panelin üçüncü konuşmacısı ise Erdek Zeytinliada Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Nurettin Öztürk oldu. Öztürk konuşmasında, “ Zeytinliada, Erdek’te yaklaşık sekiz dönümlük bir arazidir. Daha önce restorant yapılmak istenen bu yer, site alanı olduğu için buna izin verilmemiştir. Daha sonrasında kazı çalışmaları başlatıldı ve 2006 yılında iki kilise ve bir şapelden oluşan yapı ortaya çıkarıldı. Dünya’nın en büyük vaftiz havuzuna sahip kilise burada mevcuttur. Ayasofya’da kullanılan mimari yapının bir benzeri burada da kullanılmıştır.” dedi.

Panelin son konuşmacısı olan Kyzikos Antik Kenti Kazı Ekibi Başkanı Doç. Dr. Nurettin Koçhan, Hadrian Tapınağı, Nekropol ve Hytos Limanı konulu sunum yaptı. Koçan yaptığı sunumda, “Romalılara ait Hadrian Tapınağı’nın uzunluğu 11.623 metredir. 2018 yılında da devam eden kazı çalışmalarında metal eserler de meydana çıkarılmıştır. Ayrıca tapınağın etrafında pithoslar ve piramit mezarlar da vardır. Nekropol şahsa ait arazi olduğundan kazı çalışmaları için izin alamadık ama 2007’de yapılan kaçak kazıların ardından biz de kazı çalışmalarına başladık. Daha sonrasında Nekropol’deki bir kısım alan kamulaştırıldı. Bu sayede bizler de kazı çalışmalarına rahatlıkla devam edebildik. Almanya’dan gelen ekip ve Uludağ Üniversitesi ile Hytos Limanı çalışmaları gerçekleştirildi.” ifadelerine yer verdi.

Yoğun ilgi gören panel, soru cevap bölümünün ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu üyesi ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Serel tarafından panelistlere plaket takdiminde bulunulmasının ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi ve Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Ahmet Aydın’ın  panelistlere sertifika takdimi ile son buldu.

Gerçekleşen özel oturumun ardından saat 18.15’te sempozyum katılımcılarımızdan Ahmet Uludağ, Kassim Alkhatıb ve Ahmet Niyazi Özker sempozyumun ilk bildiri sunumlarını gerçekleştirdiler.

Bildiri sunumlarının 18 Eylül’ e kadar devam edeceği “Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu”nda; Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas ve Marmara ilçeleri ile ilgili toplamda 259 yazarın hazırladığı 157 bildiri sunulacaktır. İki gün boyunca devam edecek olan sempozyum özel oturumuna katılacak olan panelistler değerli konuşmalarıyla sempozyumumuza katkı sağlayacaklardır.