Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2018

Gösterim: 773

Üniversitemiz ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İş Birliği ile Çanakkale’de Düzenlenen “IX. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi” Gerçekleşti

Üniversitemiz ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliği ile Çanakkale’de düzenlenen “IX. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi” gerçekleşti. 15-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenen kongrenin açılış törenine, üniversitemizi temsilen katılan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Suat Uğur ve Genel Sekreterimiz Cihangir Boz‘un yanı sıra, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ile “IX. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi” Dönem Başkanı Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Bacak ile il ve ilçe protokolü de katıldı. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasında, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “Sözlerime başlarken sizleri sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyor, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemiz’in ortaklaşa düzenlediği ‘Göç ve Toplum’ temalı ‘IX. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi’ne hoş geldiniz, sefalar getirdiniz diyorum. Özellikle son yıllarda Ortadoğu ülkelerinde meydana gelen siyasi olaylar, darbeler ve savaşlar her yıl on binlerce insanın ülkelerini terk etmesine neden olmaktadır. Bu terk edişlerde Türkiye ev sahibi ve transit ülke olma açısından büyük önem taşımaktadır. Günümüzde STK’lar giderek artan bir oranda, devletlerin ulaşamadığı alanlarda göçmenlerin sorunlarına çözümler üretmekte, aynı zamanda göçmenlerin insanca yaşama hakkını elde etmeleri için çalışmaktadırlar. Bu nedenle, kamu kurumlarının yanı sıra uluslararası sivil toplum kuruluşları ve özellikle yerel sivil toplum kuruluşları da sığınmacıların korunması konusunda vazgeçilmez unsurlar haline gelmişlerdir. Üniversiteler ve akademisyenler, mülteci sorunlarına çözüm bulma konusunda ilgili kamu kurumları ve STK’lar üzerinde daha fazla etkili olmalıdır. STK’lara ve kamu kurumlarına daha fazla uzmanlık sunulmalı, danışmanlık yapılmalı, uluslararası akademik çevrelerle bilgi paylaşımında bulunulmalı, konuyla ilgili araştırma ve yayınları sayıca ve nitelik olarak artırılmalıdır. Sözlerime burada son verirken bugün, burada dokuzuncusunun paydaşı olduğumuz  ‘Göç ve Toplum’ temalı ‘Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi’ni gerçekleştiriyor olmaktan dolayı çok büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Türkiye’de sivil toplum ve STK’larla ilgili ilk kapsamlı kongreyi başlatan ve bugüne kadar devam ettiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne ve onun değerli Rektörüne, bu son kongrede emeği geçen herkese, ülkemize ve bilim yaşamına yaptıkları bu önemli katkıdan dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ben de kişisel olarak, ‘II. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi’ne o zamanlar bir bildiri ile katkıda bulunmuştum, bunu da bu vesileyle belirtmek istedim. Üç gün sürecek olan kongremizin verimli geçmesini temenni ediyor, herkese ayrı ayrı selam ve muhabbetlerimi arz ediyorum.” diye konuştu.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise açış konuşmasında, “Bu kongre üniversitemiz için ayrı bir öneme sahip. Bu kongrenin ilki 2004 yılında yapıldı. O zamanlar sivil toplum kuruluşlarının önemi bugünkü kadar anlaşılmıyordu. Bir ilki başlatarak bu kongreyi düzenlemiştik. Bugüne kadar bazı zorluklara rağmen kongremizi güçlü bir şekilde devam ettirdik. Bu seneki kongreyi Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ile birlikte düzenlemek bizi çok mutlu etti. İçeriği çok dolu bir kongreyi organize ediyoruz. Göç konusunda çalışan çok değerli isimler burada bizlerle beraberler. Bu önemli kongreye ev sahipliği yapıyor olmaktan dolayı da büyük bir mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Göç konusu insanlık tarihi kadar eski bir konu. Birinci Dünya Savaşı’nda 16 milyon insan hayatını kaybetti. Savaşın kalıntılarını kaldırmak amacıyla çeşitli kurumlar oluşturuldu. Bununla beraber dünya savaşları sona erdi ancak savaşlar bitmedi. İç savaşlar insanlığa uluslararası savaşlardan daha çok zarar veriyor. Bu konuda ülkemizin 3 milyon 600 bin Suriyeli’ye ev sahipliği yapması önemli bir husustur. Bununla beraber kongremizin konusu daha önemli hale gelmiştir. Kongredeki büyük emekleri için Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir hocamıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından sözü alan “IX. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi” Dönem Başkanı ve Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, “İlkini 2004 yılında düzenlediğimiz kongrenin bu yıl dokuzuncusunu düzenlemekteyiz. Düzenlediğimiz kongrenin bu yılki konusu ‘Göç ve Toplum’ olarak belirlendi. Son elli yıla baktığımızda uluslararası göçmen sayısının üç kat arttığını görmekteyiz. Dünyada birçok ülke göç hareketlerinden etkilenmektedir. Ülkemiz eskiden Avrupa ülkelerine göç veren bir ülke iken son yıllarda ise göç alan bir ülke haline gelmiştir. Göç olgusu küreselleşmeyle beraber tüm dünyanın sorunu olmaya başlamıştır. Bu kapsamda baktığımızda, düzenlediğimiz kongrenin önemi de artmaktadır. Kongreyi gerçekleştirmek için iş birliğiden dolayı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur’a teşekkür ediyor, kongrenin başarılı geçmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

Düzenlenen kongre kapsamında, üniversitemiz fotoğrafçısı Edib Kurt’un Arakan’da çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan “Rohingya’nın Gözleri (Eyes of Rohingya)” adlı fotoğraf sergisi gerçekleştirildi. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, “IX. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi” dolayısıyla üniversitesini ziyaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’e, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Suat Uğur’a ve Genel Sekreterimiz Cihangir Boz’a Terzioğlu Yerleşkesi’ni gezdirerek, yerleşkede yer alan fakülteler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Üniversitemizin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliğiyle düzenlediği ve uluslararası akademisyenleri bir araya getiren “IX. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi”nin açılış töreni, bildiri sunan akademisyenlere belge verilmesi ve protokol üyelerinin hediye ve plaket takdimiyle son buldu.


Önümüzdeki yıl onuncusu üniversitemiz ev sahipliğinde Bandırma’da düzenlenecek olan “IX. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi”, ikinci ve üçüncü günü gerçekleştirilen panel ve bildiri sunumları ile sona erdi.