Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2018

Gösterim: 1948

Üniversitemiz Balıkesir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile Birlikte “Yabancı Öğrenci Bilgilendirme Toplantısı” Düzenledi

Üniversitemiz Balıkesir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile birlikte “Yabancı Öğrenci Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi. Düzenlenen toplantının açış konuşmalarını Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir gerçekleştirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir konuşmasında, “Hepinize hoş geldiniz diyerek sözlerime başlamak istiyorum. Sizler misafir öğrenci olarak üniversitemizi tercih ettiniz. Bizleri tercih ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Göç ile ilgili konularda yeteri kadar bilgi sahibi olmayan öğrencilerimiz için bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Üniversitemiz ile ilgili oryantasyon programında da sizlere bilgiler verilmişti. Bugün de Balıkesir Valiliği İl Göç İdaresi’nden bizlerle olan değerli arkadaşlarımız bir sunum gerçekleştirecek ve eğer sorularınız olursa sorularınıza cevap verecekler. Bu yıl 37 farklı ülkeden, 550 civarında uluslararası öğrenci üniversitemize geldi. Bir kısmı yerleştikleri bölümlerde eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı. Yaklaşık 90 misafir öğrencimiz ise Türkçe öğrenmek üzere TÖMER kurslarına başladı. Üniversitemizde uluslararası bir kültür ortamı olması için çok çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki sene 1.000-1.200 öğrencinin bizlerle birlikte olması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Herhangi bir probleminiz veya sorunuz olursa ilgili birimlerdeki arkadaşlarımızla iletişime geçebilirsiniz. Ülkemize ve üniversitemize gelmişken zamanınızı iyi değerlendirin, zaman hızla geçiyor. Türkçe’yi yakından öğrenmek için bizim diğer öğrenci arkadaşlarımız ile iletişimde olun. Her zaman iletişimde kalalım, tekrar görüşmek üzere. Hoşça kalın” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in Açış konuşmalarının ardından Balıkesir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü adına ilk konuşmayı gerçekleştiren Balıkesir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürü Tolga Serbest sözü aldı. Serbest, “Öncelikle bilgilendirme toplantımıza katıldığınız için teşekkür ediyorum. 4 Nisan 2013 tarih ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile kurulan Göç idaresi Genel Müdürlüğü, yabancıların iş ve işlemlerinin daha etkin ve verimli hale gelebilmesi için kurulduğu günden bugüne önemli işlere imza atmıştı. Aynı zamanda bu kanun insanlık medeniyetinde köklü bir medeniyete sahip milletimizin merhamet kültürünün bir tezahürüdür.

18 Mayıs 2015 tarihiyle 81 ilde İl Göç İdaresi Müdürlükleri, yabancıların iş ve işlemlerini taşrada devralarak ülkemizde bulunan tüm yabancıların 6458 sayılı kanunda yer alan tüm işlemlerinde yetkili hale gelmiştir. Göç olgusunun etkin yönetimi adına iş ve işlemler alanında uzman personele verilmiş ve hali hazırda uzmanlaşmanın daha üst seviyelere çekilmesi adına Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün eğitim çalışmaları devam etmektedir.

İlimizde günümüz itibariyle 11.740 yabancı misafirimiz yaşamakta ve işlemleri müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. Aktif olarak ilimizde ikamet izni ile kalan yabancı sayısı 2.321, öğrenci olarak ikamet izni ile ilimizde yaşayan kişi sayısı ise 445’tir. İşlemlerin daha etkin yürütülebilmesi amacıyla genel müdürlüğümüz ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) arasında protokol yapılmış, ilk kez kayıt olan ve ikamet izni alan öğrencilerin üniversitelerinde ikamet izni başvurusu yapması amaçlanmıştır. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemiz ile yapılan görüşmeler neticesinde protokol bu yaz uygulanmaya başlanmış ve uygulama başarılı bir şekilde devam etmiştir. Sözlerime son verirken bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, siz öğrencilerimize öğrenim hayatında başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Balıkesir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürü Tolga Serbest’in ardından Yabancılar Çalışma Grup Başkanı Cihan Bertan, e-ikamet işlemleri, merkezi randevu sistemi, uluslararası öğrenci ve aile ikamet izni, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin işlemleri, uluslararası öğrencilerin çalışma izni alabilmesi için gerekli şartlar ve uluslararası öğrencilerin vatandaşlık başvuruları hakkında bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi.

Gerçekleşen bilgilendirici sunumunun ardından Yabancılar Çalışma Grup Başkanı Cihan Bertan ve Araştırma Planlama İstatistik Çalışma Grup Başkanı ve İl Göç Uzmanı Merve Burgaç ile Uluslararası Koruma Çalışma Grup Başkanı Sinan Ayaz misafir öğrencilerimizin sorularını cevapladı. Misafir öğrencilerimizin yoğun ilgiyle takip ettiği “Yabancı Öğrenci Bilgilendirme Toplantısı”, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Serel’in Balıkesir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürü Tolga Serbest’e Bandırma vapuru maketi ve hediye takdimi ile Yabancılar Çalışma Grup Başkanı Cihan Bertan, Araştırma Planlama İstatistik Çalışma Grup Başkanı, İl Göç Uzmanı Merve Burgaç Uluslararası Koruma Çalışma Grup Başkanı Sinan’a hediye takdiminde bulunmasıyla son buldu.