Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2020

Gösterim: 1948

Türk Tarih Kurumu ve Üniversitemiz İş Birliğiyle Merkez Yerleşkemizde Düzenlenen “Uluslararası XI. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu” Başarıyla Gerçekleştirildi

Türk Tarih Kurumu ve Üniversitemiz iş birliğiyle Merkez Yerleşkemizde düzenlenen “Uluslararası XI. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu” başarıyla gerçekleştirildi.
Ana teması Güney Marmara ve Adalar olan sempozyumda, Atlas Okyanusu kıyılarından Doğu Akdeniz'e, Adriyatik Denizi’nden Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafya ele alındı.

Bandırma İskelesini merkeze alan 8 bildiri yanında Güney Marmara'daki deniz ticareti tarihini konu edinen 10 tebliğ sunuldu. Osmanlı coğrafyasındaki çeşitli iskelelerde yürütülen deniz ticareti, silah kaçakçılığı, gemi kazaları, deniz ticaretini kolaylaştıran kurumlar, gümrük tarifeleri, deniz ticareti alanında çalışanlar, ticareti yapılan mallar gibi farklı konular ele alındı. Değişik ülkelerin konsolosluk kayıtları, gümrük defterleri, fetvalar, Osmanlı mahkeme zabıtları, Osmanlı arşiv belgeleri, seyahatnameler ve diğer devletlerin arşiv belgeleri gibi değişik türden ana kaynakların kullanıldığı sempozyumda tarih aralığı olarak da beylikler döneminden günümüze kadar Türk deniz ticareti tarihi ele alındı.


Sempozyum ilk günü düzenlenen açılış törenine Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Alpaslan Serel, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Suat Uğur, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekai Mete, Denizcilik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Sarı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Üniversitemizin akademik ve idari yönetimi, basın mensupları ve öğrencilerimiz katılım gösterdi.


Sempozyumun açış konuşmasını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekai Mete gerçekleştirdi. Açış konuşmasının ardından, Denizcilik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Sarı ve Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Alpaslan Serel de sempozyum ile ilgili duygu ve düşüncelerini ifade eden birer konuşma gerçekleştirdiler.
Protokol konuşmalarının ardından sempozyum açılış programı, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Uzmanı Fatma Fazilet Yeşilbaş’ın Türk Tarih Kurumu’nu tanıtan sunumu ile devam etti.
Sunumun ardından gerçekleşen sempozyum açılış özel oturumunun başkanlığını Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İdris Bostan yaparken konuşmacıları ise Prof. Dr. Rhoads Murphey, Prof. Dr. Chakip Benafrı ve Prof. Dr. Ali Efdal Özkul oldu.


Sempozyumun ikinci günü gerçekleştirilen ve başkanlığını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekai Mete’nin yaptığı “Kapanış ve Değerlendirme Oturumu”na Düzce Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mikail Acıpınar değerlendirmeci olarak katıldılar.
Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinin yanı sıra İngiltere, Cezayir Arnavutluk, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelerden yerli ve yabancı araştırmacılarının yer aldığı sempozyuma 56 bilim insanı katıldı. 


İki gün boyunca devam eden ve Türk Tarih Kurumu ile Üniversitemiz iş birliğiyle Merkez Yerleşkemizde düzenlenen “Uluslararası XI. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu” başarıyla sona erdi.