Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2018

Gösterim: 5520

“Yaz Okulu 2018” Programı Kapsamında Üniversitemizde Eğitim Gören Uluslararası Öğrencilerimiz Kültür-Sanat Etkinliği Gerçekleştirdi

Yunus Emre Enstitüsü 2010 yılından bu yana her yaz yüzlerce öğrenciyi Türkçe Yaz Okulu programı ile Türkiye’de Türkçe öğrenmeye ve Türkiye’yi yakından tanımaya davet ediyor. Dünya gençlerini Türkiye’de buluşturarak dünya toplumlarının birbirlerini tanımalarına olanak sağlayan programda iletişim dili olarak Türkçe kullanılıyor. Türkçe Yaz Okulu’nda yoğun bir Türkçe kursunun yanı sıra kültür sanat etkinlikleri ve gezi programları da yer alıyor. Bu program, öğrencilere Türkçeyi yerinde öğrenme imkânı sunarken aynı zamanda Türkiye’nin tarihî ve turistik bölgelerini gezme, Türk kültürünü tanıma, yaparak ve yaşayarak öğrenme imkânı da sunuyor.
Üniversitemiz ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu 2018” programı kapsamında üniversitemize gelen 20 ülkeden 20 uluslararası öğrenci tarafından Bandırma Cumhuriyet Meydanı’nda kültürümüze ait halk oyunları gösterisi ve türkülerimizden oluşan kültür-sanat etkinliği gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen kültür-sanat etkinliğine, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Bandırma Kaymakamlığına Vekalet Eden Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar, üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Alpaslan Serel ve Prof. Dr. Suat Uğur, üniversitemiz Genel Sekreteri Cihangir Boz, il ve ilçe protokolü, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


Etkinliğin açış konuşmasını üniversitemiz Dış İlişkiler Koordinatörlüğü’nden, Program Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ömer İnan gerçekleştirdi. İnan, “Türkçe Yaz Okulu 2018” programı kültür-sanat etkinliklerine hoş geldiniz. 20 farklı ülkeden 20 farklı öğrenci geldi. Her gün 09.00 – 12.30 saatleri arasında Türkçe dersi alan uluslararası öğrenciler, dersler bittikten sonra ise ebru sanatı, zeybek oyunu, kilim dokuma, Çerkez halk oyunları gibi Türk kültürüne ait birçok etkinlik gerçekleştirdik. Türk kültürünü öğretmek sevdirmek adına çalışmalar yaptık. Ayrıca misafir öğrenciler, ilçe kaymakamlık ve ilçe belediyelerini de ziyaret ederek kaymakamlarımızdan ve belediye başkanlarımızdan ilçelerimize ve yöremize ait bilgiler edindi. Yapılan etkinliklerde uluslararası öğrencilerimizin dilimize ve kültürümüze olan ilgi, alaka ve sevgilerinin üst seviyede olması bizleri oldukça mutlu etti. Türkiye’yi tanımadıklarını bu vasıtayla olumlu duygular beslediklerini, bölgemizdeki ilçelerin kaymakam ve belediye başkanlarının yakinen ilgilenmeleri öğrencileri çok memnun etti. Misafir ettiğimiz uluslararası öğrenciler seçme öğrencilerdir. Akademisyen ve okulunu birincilikle bitiren öğrencilerden oluşuyorlar. Bu öğrencilerin ülkemiz adına olumlu görüşler beslemeleri ülkemiz için çok fayda sağlayacaktır.” dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Serel ise yaptığı konuşmada “Üniversitemiz ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile gerçekleşen “Türkçe Yaz Okulu 2018” programı kapsamında 20 farklı ülkeden 20 uluslararası öğrenciyi misafir etmekteyiz. Üniversitemizde, ilçemizde ve çevre ilçelerimizde bir renk olan uluslararası öğrencilerimizi ülkemizde misafir ediyoruz. Türkçe öğrendikleri ve ülkemizi tanıdıkları bu etkinliğin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. 

20 günlük bu program kapsamında uluslararası öğrencilerimize Türk dilini ve Türk kültürünü tanıtıp öğretme ve sevdirme amacıyla birçok kültür-sanat etkinliği gerçekleştirmekteyiz. Bunların yanı sıra uluslararasılaşma kapsamında üniversitemiz, bu yıl dünyanın farklı bölgelerinden 500 uluslararası öğrenciye üniversitemizde eğitim-öğretim görme imkanı sunacaktır.” ifadelerini kullandı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Serel’in ardından sözü alan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, “Üniversitemiz ile Yunus Emre Enstitüsünün bir organizasyonu sebebiyle bir aradayız. Ülkemizde ve diğer ülkelerde Türkçe öğrenmek isteyen öğrencileri burada ağırlamaktan onur duyuyoruz. Türkiye çok büyük bir mesafe aldı nerede bir yanlışlık varsa dur diyebilen bir Türkiye var. Kendi bütçe ölçeğinde değerlendirildiği zaman yurt dışındaki afetlere en fazla yardımda bulunan ülke Türkiye’dir. Tarihte bir sürü devlet kurmuş olan, geleneği göreneği çok fazla olan bir ülkeyiz. Ülkelere sömürü amaçlı değil kültür, gelenek ve görenek götürdük. Yanlışlıkları düzeltmenin yolu kültürlerin birbirini tanımasından geçiyor. Bu etkinlik bu yüzden çok önemli, bu etkinliklerin sayılarının artması lazım. Emeği geçen başta Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemize, Yunus Emre Enstitüsüne, mülki amirlere ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Bandırma Kaymakamlığına vekalet eden Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar, “Ülkemizin dünya üzerinde tanınırlığını artırmak için çok önemli etkinlikler yaptığını düşündüğümüz Yunus Emre Enstitüsü ve ev sahipliği yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bandırma Kaymakamlığına vekâleten icabet ettiğim bu programa katılmak beni mutlu etmiştir. Rengârenk bir atmosferin bizler de bir parçası olduk. Beni ziyarete gelen arkadaşlara dünya beşten büyüktür fikrini benimsemelerinden gurur duydum. Tarih boyunca barış ve kardeşliğin tüm dünyaya egemen olması için çalışmış bir millet olduk. Hiçbir ülkenin, milletin diğer mazlum ülkeleri ezmenin hakkı olmadığını haykıran bir millet olmanın gururunu yaşıyoruz. Misafir ettiğimiz uluslararası öğrenciler, buradan kazandıkları olumlu edinimlerle ülkemizin tanıtıcısı olacak. Misafirlerimize gösterilecek yakınlık bu sebeple bizler için çok önemlidir. Kendi ülkelerinde bu edinimleri paylaşacaklardır. Bu paylaşım, ülkemizin tanıtımı açısından oldukça önemlidir. Yunus Emre Enstitüsü’ne ve ev sahibi Bandırma Onyedi Eylül Üniversite’sine bu güzel etkinliği gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Protokol konuşmalarından sonra, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi ve “Türkçe Yaz Okulu 2018” programı kapsamında üniversitemize gelen 20 ülkeden 20 uluslararası öğrenci tarafından harmandalı-zeybek gösterisi gerçekleştirildi. Misafir öğrencilerimiz halk oyunları gösterilerinden sonra ise koro halinde “Türkiyem” şarkısını okudular. Renkli görüntülere sahne olan kültür-sanat etkinliğinin sonunda çok sayıda vatandaş uluslararası öğrencilerimizle fotoğraf çektirdi.

Bandırma Kaymakamlığına vekalet eden Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Alpaslan Serel ve Prof. Dr. Suat Uğur,  üniversitemiz Genel Sekreteri Cihangir Boz ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Koordinatör Daire Başkanı Sabri Eren’in “Türkçe Yaz Okulu 2018” programı kapsamında üniversitemize gelen uluslararası öğrencilere, hediye takdiminde bulunması sonrasında gerçekleştirilen toplu fotoğraf çekimi ile etkinlik sona erdi.